Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017 20:44

Eκθεση εικαστικών στο παλιό Δημοτικό των Κόμπων 

Με έκθεση εικαστικών στο παλιό Δημοτικό των Κόμπων και βραδιά στο καφενείο του χωριού ολοκληρώθηκε το σχέδιο μαθησιακής κινητικότητας νέων «AgroteVs», που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος “Erasmus+, ΒΔ1 Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία (EVS)” με το συντονισμό του Κ.Α.ΝΕ Καλαμάτας.

Το «AgroteVs» ήταν ένα σημαντικό πρόγραμμα, καθώς έγινε εξ’ολοκλήρου στα χωριά Βουνάρια και Κόμποι και στην ευρύτερη περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Κορώνης. Συμμετείχαν 13 εθελοντές από 5 διαφορετικές χώρες (Γαλλία, Πορτογαλία, Πολωνία,  Κροατία και Σουηδία) και στόχος του ήταν, μέσα από εκπαιδευτικές, οικολογικές και πολιτιστικές δραστηριότητες να φέρει τους νέους εθελοντές πιο κοντά στη φύση και σε έναν πιο παραδοσιακό και φυσικό τρόπο ζωής. Το εκπαιδευτικό εργαλείο ήταν η ελιά. Ετσι, ο οργανισμός Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων, στο πλαίσιο των σκοπών του δημιούργησε μια εκπαιδευτική ενότητα διάρκειας ενός μήνα, βασισμένη εξ’ολοκλήρου στην ελιά και το οποίο εστίαζε κυρίως σε νέους που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας, της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.   

Για ένα μήνα οι 13 νέοι έζησαν μέσα στο χωριό και έμαθαν την ιστορία της ελιάς, το μάζεμα του καρπού, την παραγωγή λαδιού και της διάσημης στο εξωτερικό, μαύρης ελιάς από την Καλαμάτα,   την παραγωγή σαπουνιού, την τοπική μαγειρική, την παραδοσιακή τέχνη της κεραμικής, ενώ παράλληλα παρακολούθησαν μαθήματα ελληνικών, επισκέφτηκαν το κάστρο της Κορώνης και  ελαιοτριβεία.